نیسان برگشتی چیست و چه مزایایی دارد؟
بهمن ۱۵, ۱۴۰۲اتوبار چیست و چه تفاوتی با باربری دارد؟
بهمن ۱۸, ۱۴۰۲به طور کلی، رانندگی یکی از مشاغل سختی است که در آن، افراد مجبور به انجام فعالیت به صورت شبانه روزی و در ساعات مختلف هستند. از آن جایی که افراد زیادی در کشور، از طریق رانندگی با ماشین های سنگین از جمله کامیون، کسب درآمد می کنند، سازمان بیمه تامین اجتماعی، با مشخص کردن حق بیمه پرداختی، امکان بازنشستگی آنان را فراهم کرده است. در این مطلب، شما را با شرایط بازنشستگی رانندگان ماشین های سنگین از جمله کامیون و موارد موثر در آن، آشنا می کنیم.
داشتن بیمه، شرط اول بازنشستگی رانندگان کامیون
طبق قانون، همه رانندگان ماشین های سنگین از جمله کامیون، باید دارای بیمه تامین اجتماعی باشند. به عبارت دیگر، تمامی شرکت ها و سازمان هایی که از این رانندگان استفاده می کنند، لازم است در زمان استخدام، شرایط بیمه را برای آن ها توضیح دهند. رانندگان کامیون، مشمول طرح سختی کار نیز شده و قوانین مختلفی در زمینه بازنشستگی در مورد آن ها وجود دارد. به همین دلیل می توان گفت، اولین و مهم ترین شرط برای بازنشستگی رانندگان کامیون، داشتن بیمه رانندگان خودرو باری و موارد مربوط به آن، مانند دفترچه بیمه و خدمات سلامت و درمان است، که باید توسط شرکت یا نهاد بیمه کننده، به شکل مستمر و مداوم به سازمان تامین اجتماعی پرداخت گردد. به طور کلی، تمامی رانندگان ماشین های سنگین مانند کامیون، به چند روش حق بیمه خود را پرداخت خواهند کرد، که شامل موارد زیر می باشد:
- حالت اول؛ رانندگان بدون ماشین و کار در شرکت ها: این دسته از رانندگان، اغلب به عنوان راننده، برای شرکت های حمل بار یا مسافر کار انجام داده که براساس قانون تامین اجتماعی، رابطه کارگر و کارفرما بین آن ها در نظر گرفته شده است. طبق این قانون، کارفرما که مالک ماشین نیز می باشد، باید حق بیمه راننده را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند. نکته مهم در این زمینه این است که، باید در لیست واریزی های بیمه، نام فرد به عنوان راننده قید شود.
- حالت دوم؛ رانندگان بدون ماشین و کار برای اشخاص: این دسته از رانندگان، اغلب برای یک شخص حقیقی کار کرده و به دلیل اینکه آن فرد یا شخص حقیقی، شرکت یا سازمانی ندارد و دارای کد تامین اجتماعی نیست، قادر به پرداخت حق بیمه راننده نخواهد بود. در این شرایط، راننده باید پرداختی های بیمه را متقبل شود.
- حالت سوم؛ رانندگان با ماشین: این دسته از رانندگان، در کنار داشتن گواهینامه پایه یک، قادر به خرید کامیون و رانندگی با آن نیز هستند. در این شرایط نیز، به دلیل این که فرد، وابسته به ارگان یا سازمانی نبوده و کد تامین اجتماعی ندارد، بنابراین باید پرداختی های خود را متقبل شود.
شرایط سنی، شرط دوم بازنشستگی رانندگان کامیون
به منظور بازنشستگی رانندگان ماشین های سنگین مانند کامیون و تمامی کسانی که دارای گواهینامه پایه یک هستند، شرایط سنی خاصی از طرف سازمان تامین اجتماعی در نظر گرفته شده است. از این رو سن بازنشستگی این رانندگان، شامل موارد زیر می باشد:
سن بازنشستگی رانندگان آقا
- در حالت اول، رانندگان مرد با داشتن سابقه ۳۰ سال رانندگی و حداقل ۵۰ سال سن، قادر به اعلام بازنشستگی و دریافت مستمری بازنشستگی هستند.
- در حالت دوم، رانندگان مرد با داشتن ۲۰ سال سابقه رانندگی و حداقل ۶۰ سال سن، قادر به اعلام بازنشستگی و دریافت مستمری بازنشستگی هستند.
- در حالت سوم، هر راننده کامیونی که به مدت ۳۵ سال حق بیمه خود را پرداخت کرده باشد، در هر سنی که باشد، قادر به اعلام بازنشستگی و دریافت مستمری بازنشستگی می باشد.
سن بازنشستگی رانندگان خانم
- بر اساس قوانین سازمان تامین اجتماعی، اگر راننده خانم ماشین های سنگین مانند کامیون، دارای ۳۰ سال سابقه کاری باشد، می تواند در سن ۴۵ سالگی بازنشسته شود.
- در حالت دوم، اگر راننده خانم ماشین های سنگین مانند کامیون، دارای ۲۰ سال سابقه رانندگی باشد، می تواند در سن ۵۵ سالگی بازنشسته شود.
- در حالت سوم، براساس قانون، ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه برای رانندگان خانم ماشین های سنگین مانند کامیون در نظر گرفته شده است. به این ترتیب، اگر راننده خانم به مدت ۳۵ سال حق بیمه خود را پرداخت کرده باشد، در هر سنی قادر به اعلام بازنشستگی و دریافت مستمری بازنشستگی خواهد بود.
تبصره: در صورتی که راننده ماشین سنگین (خانم و آقا) مانند کامیون، به مدت ۱۰ سال حق بیمه خود را پرداخت کرده و بیشتر از ۶۰ سال نیز سن داشته باشد، می تواند به صورت یکجا، کسری سابقه بیمه خود را پرداخت کرده و بازنشسته شود.
قانون جدید بازنشستگی برای رانندگان کامیون
از آن جایی که رانندگان کامیون، زمان زیادی را دور از خانواده به سر می برند، سازمان تامین اجتماعی، از طریق تصویب یک قانون جدید در زمینه بازنشستگی رانندگان ماشین های سنگین مانند کامیون، تلاش کرده است از این قشر جامعه حمایت نماید. طبق این قانون، تمامی رانندگان ماشین های سنگین باری، بین شهری، راهداری و راه سازی، که به مدت ۲۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه دارند، می توانند در سن ۵۵ سالگی تقاضای بازنشستگی کرده و مشمول دریافت مستمری بازنشستگی شوند.
این افراد، برای اعلام بازنشستگی لازم است به شعبه دریافت کننده حق بیمه مراجعه کرده و درخواست خود را به شکل کتبی ارائه دهند. سازمان تامین اجتماعی، با بررسی مدارک و شرایط فرد،درخواست بازنشستگی را تایید و اقدام به پرداخت مستمری خواهد کرد.
مدارک لازم برای بازنشستگی رانندگان کامیون
در صورتی که راننده کامیون خواهان بازنشستگی باشد، لازم است به سازمان تامین اجتماعی مراجعه کرده و فرآیند بازنشستگی را آغاز کند. به همین منظور، لازم است مدارک مورد نیاز را به سازمان تامین اجتماعی شهر خود ارائه دهد. این مدارک عبارتند از:
- اصل شناسنامه و کارت ملی و تصویر تمامی صفحات آن
- اصل دفترچه بیمه
- مراجعه به آخرین شعبه پرداختی های بیمه
- ارائه درخواست بازنشستگی
- جمع آوری اطلاعات و سوابق کاری
- بررسی شرایط سنی و سابقه کاری توسط واحد فنی مستمری های شعبه
حقوق بازنشستگی رانندگان کامیون
در صورت تایید بازنشستگی برای راننده کامیون، بر اساس قانون، دو سال آخر میانگین حقوق در مدت زمان سابقه کاری ضرب شده و تقسیم بر ۳۰ می شود. به این ترتیب، مبلغ به دست آمده، به صورت ماهانه برای فرد واریز خواهد شد. در برخی موارد، که راننده در بیشتر از یک کارگاه یا شرکت مشغول به کار باشد، این فرمول برای هر کدام از شغل های او به کار برده شده و مجموع آن، به عنوان حقوق پرداختی برای او در نظر گرفته خواهد شد. لازم است بدانید، سقف پرداختی در این شرایط، ۷ برابر حداقل دستمزد اداره کار می باشد.