نکات مهم در جابهجایی و حمل مبل
اسفند ۲۸, ۱۴۰۲آموزش گام به گام بستن چادر نیسان به صورت تصویری به ساده ترین روش
فروردین ۹, ۱۴۰۳پنچر شدن و ترکیدن لاستیک یکی از مشکلاتی است که اغلب برای رانندگان ممکن است پیش آید. پنچرگیری کار هر کسی نیست و نیاز به تخصص و مهارت کافی دارد. در صورتی که فرد روش درست تعویض لاستیک و پنچرگیری را نداند، ممکن است لاستیک ها را محکم سرجای خود ثابت نکرده و این موضوع می تواند بسیار خطر آفرین باشد. البته یک روش به نسبت ساده برای پنچرگیری موقت تا زمان رسیدن به تعمیرگاه خودرو وجود دارند که در این مطلب به آن اشاره خواهیم کرد.
آموزش تعویض لاستیک و پنچرگیری
مسئله پنچرشدن لاستیک خودرو مسئله ای است که می تواند برای هر راننده ای اتفاق بیفتد. در چنین شرایطی باید سریعا اقدام به تعویض لاستیک کرد تا بتوان ادامه مسیر را پیمود. اما اگر در جاده ای بی آب و علف باشید که هیچ فردی برای کمک به شما وجود نداشته باشد، ناچارید خودتان اقدام به پنچر گیری کنید. همانطور که اشاره کردیم، تعویض لاستیک باید توسط یک فرد متخصص و ماهر انجام شود.
اما زمانی که به تعمیرات آپاراتی دسترسی ندارید، باید بتوانید برای جلوگیری از فوت وقت و معطل شدن بیش از حد، خودتان یک سری کارها را انجام دهید. پنچرگیری کار چندان سختی نیست. اما یک سری اصول خاص خود را دارد که اگر رانندگان با این اصول و روند آن آشنا باشند، می توانند در زمان نیاز، خود اقدام به تعویض لاستیک کنند. در ادامه مراحل تعویض لاستیک را مرور می کنیم.
۱. پارک خودرو در یک مکان امن و مناسب
حتی اگر در جاده ای خلوت و بدون تردد پنچر کرده اید، باز هم باید قبل از شروع پنچرگیری، خودرو را خارج از محدوده جاده پارک کنید تا در زمان مشغول شدن به تعویض لاستیک حادثه دیگری برایتان رخ ندهد. همچنین نباید در سراشیبی این کار را انجام دهید. تا حد امکان باید سطح کاملا صاف و بی خطر باشد. پس از پارک کردن، چراغ چشمک زن خودرو را روشن کنید تا دیگر رانندگان متوجه توقف شما شوند و ایمن تر رانندگی کنند.
۲. کشیدن ترمز دستی
قبل از اینکه به سراغ تعویض لاستیک بروید، مطمئن شوید که ترمز دستی خودرو را کشیده اید. البته این موضوع برای خودروهای دنده ای صدق می کند. ماشین باید در این حالت روی دنده یک یا دنده عقب قرار بگیرد. در صورتی که خودرو از نوع دنده اتوماتیک است بهتر است آن را در حالت پارک قرار دهید. همچنین اگر به جز راننده سرنشینان دیگری نیز داخل ماشین حضور دارند بهتر است تمام سرنشینان از ماشین خارج شوند تا ماشین کاملا سبک باشد.
۳. ثابت کردن لاستیک خودرو
برای اینکه حین بررسی و تعویض لاستیک، چرخ جابهجا نشود، بهتراست یک تکه سنگ کوچک یا چوب در قسمت جلو یا عقب تایر قرار دهید تا کاملا سر جای خود ثابت شود. البته گذاشتن تکه سنگ یا چوب زیر لاستیک بیشتر روی سطوح شیب دار کارایی دارد. اگر روی سطحی صاف هم قرار است تعویض لاستیک انجام شود بهتر این کار را انجام دهید. به این صورت که برای تعویض لاستیک جلوی خودرو، تکه سنگ را زیر لاستیک عقب و برای تعویض لاستیک عقب خودرو، تکه سنگ را زیر لاستیک جلوی خودرو قرار دهید.
۴. آماده کردن تجهیزات پنچرگیری
برای اینکه حین پنچرگیری به تمام وسایل مورد نیاز دسترسی داشته باشید، از قبل وسایلی مانند لاستیک زاپاس، آچار چرخ و جک را آماده کنید. لاستیک زاپاس بسته به نوع و مدل خودرو می تواند در جاهای مختلفی قرار داشته باشد. گاهی در صندوق عقب، گاهی در کفی صندوق عقب و گاهی هم پشت درب خودرو قرار دارد.
۵. قرار دادن جک زیر لاستیک پنچر شده
هر جک روش استفاده مخصوص به خود را دارد و باید آن را به درستی در محل مناسب قرار داد. برای اینکه محل مناسب جک را پیدا کنید می توانید از دفترچه راهنمای مالک آن استفاده کنید. برای قرار دادن جک باید خودرو تا حدی بالا برود تا بتوان بخش کمی از وزن خودرو را روی جک قرار داد.
در صورتی که از جک دستی استفاده می کنید باید اهرم آن را به شکل یکنواخت بپیچانید. اما اگر از جک هیدرولیکی استفاده می کنید اهرم را باید به صورت بالا و پایین به نرمی حرکت دهید و سعی کنید هر بار تا بیشترین حد آن را بالا برده و تا بیشترین حد پایین بیاورید تا زودتر لاستیک خودرو بالا کشیده شود.
۶. شل و باز کردن مهره های لاستیک
در این مرحله باید به وسیله آچار چرخ مناسب مهره های لاستیک را شل کنید. تنها باید مهره ها را شل کنید اما به صورت کامل آن ها را خارج نکنید. لازم است تا حدی مهره ها شل شوند که بعد از قرار دادن جک، به راحتی از محل جدا شوند. برای شل کردن مهره ها باید آچار چرخ را روی آن ها قرار داده و در جهت خلاف عقربه های ساعت بچرخانید.
۷. بیرون کشیدن لاستیک پنچرشده
در این مرحله باید جک را آنقدر بالا ببرید که لاستیک از روی زمین جدا شود و وزنی روی آن نباشد. در این حین باید اطمینان حاصل کنید که جک سر جای خود کاملا ثابت و محکم است. پس از آن پیچ های شل شده را به آرامی باز کنید و در یک محل مناسب بگذارید تا بعدا بتوانید سریعا به آن ها دسترسی داشته باشید. حال لاستیک پنچر شده را با دو دست از محل خارج کنید و آن را به شکل خوابیده کنار جک یا زیر ماشین قرار دهید تا مزاحم کار شما نشود.
۸. قرار دادن لاستیک زاپاس و محکم کردن پیچ ها
حال باید لاستیک زاپاس را برداشته و آن را در محل موردنظر قرار دهید. این کار را با احتیاط کامل انجام دهید.
این مرحله نیز باید با دقت بالایی انجام شود. چرا که اگر پیچ ها شل بسته شوند، احتمال در رفتن لاستیک و خطرات بیشتر وجود دارد. هر پیچ را به دقت و با دست در محل قرار داده و در جهت عقربه های ساعت سر جای خود محکم کنید. بستن پیچ ها با دست به شما این امکان را می دهد تا مطمئن شوید که پیچ به درستی در جای خود قرار گرفته است.
پس از بستن پیچ ها برای محکم کردن آن ها باید از آچار چرخ استفاده کنید. معمولا توصیه می شود برای سفت کردن پیچ ها، آن ها را به صورت ضربدری سفت کنید. نکته مهمی که باید در این مرحله بدانید این است که زمانی باید اقدام به سفت کردن پیچ ها کنید که جک پایین است و لاستیک نیز کاملا روی زمین قرار گرفته است. در نهایت قالپاق چرخ را مجددا در محل خود نصب کنید. برای این کار نیز تنها کافیست آن را در مکان مناسب قرار دهید و با زدن چند ضربه محکم کنید.
۹. جدا کردن جک
در مرحله پایانی لازم است جک را به طور کامل از محل خارج کنید. تمامی وسایل اعم از آچارچرخ، جک و لاستیک پنچر شده را در صندوق عقب بگذارید. در صورتی که اولین تجربه پنچر گیری و تعویض لاستیک را دارید، بهتر است حتما در اسرع وقت به یک آپاراتی خودرو مراجعه کنید و لاستیک تعویض شده را به متخصص نشان دهید.
همچنین لاستیک آسیب دیده باید مجددا تعمیر شده، در صورت پارگی یا نشتی این موارد برطرف شوند و لاستیک پر باد تحویل شما داده شود تا برای پنچرگیری های بعد بتوانید آن را در صندوق عقب خود آماده داشته باشید. اگر مراحل گفته شده را دقیق انجام دهید و از ابزارهای باکیفیتی استفاده کنید می توانید در هر زمانی به راحتی پنچرگیری خودروی خود را انجام دهید.