معافیت بخش حمل و نقل از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده
دی ۸, ۱۴۰۲آشنایی با وزارت راه و شهر سازی و وظایف آن ها
دی ۱۰, ۱۴۰۲به طور کلی، به تمامی اقداماتی که، توسط کارشناسان مراکز معاینه فنی، به منظور تست و بررسی ایرادات ظاهری و فنی قطعات مختلف وسایل نقلیه انجام می شود، معاینه فنی می گویند. به همین منظور، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، اقدام به برگزاری سامانه معاینه فنی کرده، تا بر انجام آن توسط رانندگان خودرو های سنگین نظارت داشته باشد. در این مقاله، شما را با معیار های معاینه فنی، مراحل و هزینه های این کار و بسیاری موارد مهم دیگر آشنا خواهیم کرد.
اهمیت معاینه فنی خودرو های سنگین
از آن جایی که، یکی از دلایل اصلی تصادفات جاده ای نقص فنی خودرو هاست، یکی از راه های مقابله با این خطر، انجام دوره ای معاینات فنی خودرو است. بر اساس اعلام پلیس راهور، عدم ارائه گواهی معاینه فنی از سوی راننده خودروی سنگین، تخلف و جرم محسوب شده و این خودرو ها مشمول جریمه خواهند شد. در کنار این موارد، انجام معاینه فنی، به سلامت و ایمنی راننده نیز کمک فراوانی خواهد کرد. رساندن بار به مقصد و برگشتن به آغوش خانواده، نیازمند سالم رسیدن راننده است، که برای حصول این نتیجه، لازم است خودرو های سنگین، سالم بوده و معاینات فنی، به صورت مستمر و مداوم انجام شوند.
معیار های انجام معاینه فنی
لازم است، رانندگان خودرو های سنگین، پیش از مراجعه به مراکز معاینه فنی، به موارد مختلفی دقت و رسیدگی کنند، تا موفق به اخذ تائیدیه شوند. موارد قابل بررسی در زمینه انجام معاینه فنی، عبارتند از:
- کیفیت عاج لاستیک ها
- وضعیت چرخ ها
- شیشه ها و آینه ها
- چراغ ها
- کمربند ایمنی
- وضعیت باک خودرو
- درب ها
- سیستم ترمز خودرو
- کیلومتر شمار
- وضعیت جلوبندی
- اعتبار شارژ کپسول اطفا حریق
مراحل انجام معاینه فنی خودرو های سنگین
معاینه فنی خودرو های سنگین، دارای مراحل مختلفی می باشد، که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد.
- اولین مرحله برای اخذ معاینه فنی، ثبت اطلاعات خودرو توسط دوربین می باشد، که در قسمت پذیرش، تمامی اطلاعات خودرو و مالک، در سامانه کشوری معاینه فنی ثبت خواهد شد.
- دومین مرحله، انجام بررسی های ظاهری خودرو از نظر داشتن چراغ های سالم، آینه ها و شیشه های سالم، داشتن کمربند ایمنی و بوق، عدم روغن سوزی و غیره می باشد.
- در این مرحله، میزان انتشار سطح آلایندگی گاز های خروجی از اگزوز خودرو بررسی می شود. به صورتی که، وضعیت سلامت خودرو، از نظر تولید آلایندگی در دور موتور، طبق حدود مجاز اعلام شده از طرف سازمان محیط زیست، مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
- در مرحله چهارم معاینه فنی، سنجش و کنترل شدت نور چراغ های جلو و میزان انحراف پرتو های آن انجام می شود. با استفاده از دستگاه های خاصی که برای این کار قرار داده شده اند، می توان نور چراغ های جلوی خودرو را بررسی کرد و نتیجه نهایی را در رایانه ذخیره نمود.
- در این مرحله، میزان باز یا بسته بودن دهانه چرخ های هر یک از محور های خودرو مشخص می شود. این بررسی نشان می دهد، انحراف خودرو پس از طی یک مسیر مستقیم چقدر بوده است.
- مرحله ششم، شامل تخمین درصد کارایی کمک فنر های محور های جلو و عقب خودرو است. دستگاه مورد استفاده در این قسمت، نتایج این بررسی را، به دو صورت گرافیکی و عددی نشان می دهد.
- در این مرحله، قدرت ترمز گیری هر یک از محور ها و نیز قدرت ترمز دستی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. دستگاه استفاده شده در این مرحله، حد نهایی شتاب ترمز گیری خودرو را، به منظور تعیین وضعیت سیستم ترمز محاسبه خواهد کرد.
- این مرحله، شامل بررسی وضعیت اتصال قطعات در جلوبندی خودرو می باشد. دستگاهی که در این مرحله به کار گرفته می شود، قطعات جلوبندی را زیر فشار و کشش قرار داده تا لقی و ضعف اتصال آن ها مشخص شود.
- مرحله نهم، آخرین مرحله معاینه فنی بوده، که شامل صدور برگه معاینه فنی می باشد. پس از انجام مراحل گفته شده، نتایج، توسط مسئول مربوطه کنترل شده و پس از تایید و قبولی، گواهی انجام معاینه فنی و برچسب مخصوص خودرو برای فرد صادر می گردد.
مدارک مورد نیاز برای انجام معاینه فنی خودرو های سنگین
مالکان خودرو های سنگین، باید با ارائه مدارک لازم، برای دریافت معاینه فنی خودروی خود اقدام نمایند. این مدارک عبارتند از:
- مدارک شناسایی مالک خودرو (شناسنامه و کارت ملی)
- مدارک هویتی خودرو (اصل کارت یا سند خودرو)
- فرم تشخیص عیوب ظاهری خودرو
سن معاینه فنی خودرو های سنگین و مدت اعتبار آن
به طور کلی، خودرو های سنگینی که زیر یک سال عمر دارند، معاف از انجام معاینات فنی بوده و مدت اعتبار تمامی خودرو هایی که ده سال عمر دارند، ۶ ماه می باشد. در خودرو های بالای ده سال نیز، اعتبار معاینه فنی تا ۳ ماه است.
دلایل اصلی رد شدن خودرو در معاینه فنی
در صورت داشتن هر کدام از موارد زیر، برگه معاینه فنی صادر نشده و راننده، ظرف مدت ۱۵ روز، موظف است دوباره به همان مرکز معاینه فنی مراجعه نماید. این موارد عبارتند از:
- رد شدن در آزمون آلایندگی
- رد شدن در مرحله وضعیت ظاهری خودرو
- عدم موفقیت در تست ترمز ها
- عدم هم راستایی چرخ ها
هزینه معاینه فنی خودرو های سنگین
تعرفه انجام معاینه فنی خودرو های سنگین و نیمه سنگین گازوئیل سوز، ۷۱,۶۰۰ تومان و خودرو های سنگین و نیمه سنگین دوگانه سوز، ۹۹,۱۰۰ تومان تعیین شده است. انجام معاینات فنی خودرو های سنگین، با مراجعه به لیست مراکز معاینه فنی خودرو های باری، با تعرفه مصوب گفته شده، امکان پذیر خواهد بود.
استعلام معاینه فنی خودرو سنگین
نتایج تست معاینه فنی خودروهای سنگین و نیمه سنگین در سامانه سیمفا ثبت می شود. بنابراین برای اطلاعااع از نتیجه معاینه فنی و مدت اعبر آن می توانید ۲۴ ساعت پس از انجام معاین فنی به این سامانه مراجعه کنید. برای این کار ابتدا وارد سامانه سیمفا شوید و از منوی بالای صفحه گزینه استعلام معاینه فنیرا انتخاب کرده و کد با کد VIN خود وضعیت معاینه فنی و اعتبار آن را بررسی کنید. هنگام اتعلام گرفتن از این سامانه اگر نتیجه معاینه فنی در این سامانه ثبت شده باشد پیام گواهی معاینه فنی معتبر است را مشاهده می کنید و مدت اعتبار و تاریخ انجام معاینه فنی نیز به شما نمایش داده خواهد شد. اما اگر نتایج بررسی در این سامانه ثبت نشده باشد، پیام گواهی بر روری سامانه ثبت نشده است را خواهید دید.