نحوه استعلام کارت هوشمند رانندگان با کد ملی
آبان ۱, ۱۴۰۲حمل بار سنگین و فوق سنگین با بیمه نامه و بار نامه معتبر
آبان ۱۱, ۱۴۰۲حمل بار در شرکت های باربری به وسیله وسایل حمل بار مختلفی از جمله، کامیون، تریلی، وانت، کمرشکن و غیره انجام می شود که هر یک بسته به نوع، وزن و حجم محموله کارایی خود را دارند. یکی از قدرتمند ترین وسایل حمل بار کمرشکن است که یکی از انواع ماشین های باربری فوق سنگین محسوب می شود و معمولا کمتر در جاده ها به چشم می خورد. کمرشکن ها خود انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی هر یک می پردازیم، پس تا انتها همراه ما باشید.
کمرشکن چیست؟
تریلی کمرشکن یا lowbed یکی از ماشین های باربری فوق سنگین است که از دو بخش تراکتور و تریلی تشکیل شده است.
- تراکتور: کابین راننده و اتصالات اصلی بخش تراکتور را تشکیل می دهند.
- تریلی: قسمتی که بار بر روی آن قرار می گیرد نیز تریلی است.
یکی از مهم ترین مواردی که به حمل وسایل فوق سنگین کمک زیادی می کند این است که قسمت جلویی وسیله حمل بار امکان حرکتی بالایی داشته باشد تا عمل جا به جایی و حمل بار به ویژه در پیچ ها ساده تر شود. در بخش جلویی که تراکتور نام دارد، بر خلاف دیگر وسایل حمل بار هر چهار چرخ حرکت می کند، به همین دلیل این وسیله می تواند بهترین گزینه برای جا به جایی و حمل بار سنگین و فوق سنگین در مسیر های پر پیچ و خم و و صعب العبور باشد. چرا که در کمرشکن ها امکان کج شدن یا چرخیدن روی محور مرکزی وجود دارد که این ویژگی بارگیری و تخلیه بار در زاویه خاص را ممکن می کند.
همچنین از آنجایی که کمرشکن ها نوعی تریلی تخت دارای عرشه هستند که سطحی نزدیک به سطح زمین دارند و معمولاً ۱ تا ۲ فوت از زمین فاصله دارند، بارگیری و تخلیه بار روی آن ها راحت تر است و محموله های بلند تری را می توان با آن ها جا به جا کرد. از کمرشکن ها بیشتر در ساخت و ساز و حمل دستگاه های صنعتی و تجهیزات و ماشین های سنگین مانند: بولدوزر، بیل مکانیکی، جرثقیل، ترانسفورماتورها و اجزای توربین بادی استفاده می شود. همچنین از این وسیله حمل بار معمولاً در حمل خودرو و سایر وسایل نقلیه نیز استفاده می شوند.
کمرشکن ها معمولاً از فولاد یا آلومینیوم ساخته می شوند و می توانند رو باز یا دارای حصار باشند. همچنین کمرشکن ها برای افزایش امنیت محموله معمولاً دارای وینچ ها یا نقاط اتصالی هستند که از حرکت ناخواسته محموله جلوگیری می کند. این تریلی ها بسته به تعداد محورها، نوع سیستم تعلیق و طول تریلی ظزفیت وزنی متفاوت و انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی انواع آن می پردازیم.
انواع کمرشکن
کمرشکن ها بر اساس نوع محموله، وزن محموله، تعداد محور، طول تراکتور و تریلی، عرض و وزن آن، تعداد و سایز لاستیک انواع مختلفی دارند و برای حمل نوع خاصی از بار کاربرد دارند. از این رو انواع کمرشکن به شرح زیر است:
- FGN: این کمرشکن برای حمل محموله های بلند مناسب است.
- HDG: این نوع کمرشکن شیب داربوده و می تواند بار را به صورت هیدرولیکی بلند کند که کار بارگیری و تخلیه تجهیزات سنگین و بزرگ را ساده تر می کند.
- MDG: این نوع شبیه به HDG است، اما با این تفاوت که این کمرشکن به صورت مکانیکی کار می کند.
- FG: این کمرشکن شیب دار تاشو بوده و در صورت خالی بودن می توان طول کلی آن را کاهش داد در نتیجه هدایت تریلی در زمانی که بار ندارد ساده تر خواهد بود.
- Stretch: این کمرشکن شیبدار نیز مانند FGN بوده و گزینه مناسبی برای حمل محموله های بلند است با این تفاوت که Stretch ظرفیت وزنی بالا تری دارد و می توان محموله های سنگین تری را با آن جا به جا کرد.
- Flatbed: این کمرشکن شیب دار، کف تختی دارد و گزینه مناسبی برای حمل بارهای کوچک و سبک است.
ظرفیت حمل بار با کمرشکن چقدر است؟
بر اساس نوع کمرشکن، طول کفی بار و … ظرفیت حمل بار متفاوت است. در بیشترین حالت ظرفیت حمل بار یک کمرشکن نزدیک به ۱۵۰ تن بار است. بر اساس میزان افزایش وزن بار از کمرشکن هایی با طول و تعداد چرخ های بیشتر استفاده شود. هرچه طول کفی بارگیری بیشتر باشد وزن بار تقسیم می شود و عملا فشار کمتری به بخش جلویی تریلی و موتور وارد می شود.
از طرف دیگر بخش بزرگی از نیروی وزن را چرخ ها تحمل می کنند. بنابراین با افزایش وزن بار، تعداد چرخ های حمل کننده کفی بارگییر بیشتر می شود و از نظر سایز نیز کمی عریض تر می شود. با عریض تر شدن لاستیک ها عملا تحمل فشار آن ها بیشتر می شود و احتمال پارگی یا ترکیدگی تقریبا به صفر می رسد می رود. در جدول زیر ظرفیت حمل بار انواع کمرشکن آورده شده است:
نوع کمرشکن | ظرفیت حمل بار |
---|---|
FGN | بین ۳۵ تا ۷۰ تن |
HDG | بین ۳۵ تا ۱۰۰ تن |
MDG | بین ۳۵ تا ۵۵ تن |
FG | بین ۳۵ تا ۵۵ تن |
Stretch | بین ۵۰ تا ۱۵۰ تن |
Flatbed | بین ۲۰ تا ۴۵ تن |
مزایای استفاده از کمرشکن
- افزایش راندمان: این وسیله حمل بار به دلیل ساختاری که دارد روند بارگیری و تخلیه بار را سریع تر و آسان تر می کند در نتیجه در زمان و منابع، صرفه جویی می شود و راندمان کار افزایش می یابد.
- افزایش ایمنی: این وسیله حمل بار به دلیل نزدیک بودن سطح کفی بار به زمین ، نیاز کارگران به بلند کردن وسایل سنگین را کاهش می دهد. همچنین کمرشکن ها برای افزایش امنیت محموله معمولاً دارای وینچ ها یا نقاط اتصالی هستند که از حرکت ناخواسته محموله و آسیب به آن جلوگیری می کند. در نتیجه خطر آسیب دیدگی و سایر صدمات دیگر کاهش می یابد.
- مناسب عبور از مسیر های صعب العبور: کمرشکن ها به این خاطر که در قسمت کابین روی ۴ چرخ حرکت می کنند روی پیچ ها امکان حرکتی بالایی دارند.
- کاهش هزینه های حمل و نقل: کمرشکن ها می توانند مقرون به صرفه تر از دیگر وسایل حمل بار باشند، زیرا می توانند بارهای بزرگتر یا سنگین تری را با کارایی بیشتری حمل کنند.
تفاوت ها و شباهت های تریلی و کمرشکن
ممکن است با خود بگویید تریلی و کمرشکن که شبیه به هم هستند پس تفاوت آن ها در چیست؟ در ادامه به بیان تفاوت های این دو می پردازیم:
- معمولا کمرشکن ها به دلیل بزرگی، اندازه و سرعت پایینی که به نسبت تریلی دارند در جاده ها زیاد دیده نمی شوند و بیشتر از آن ها در جاده های صعب العبور استفاده می شود.
- در بخش جلویی کمرشکن چهار چرخ جلو حرکت می کنند اما در تریلی خبری از حرکت چهار چرخ جلویی نیست اما تریلی ها فرمان های هیدرولیکی دارند که گردش را برای راننده ها ساده تر می کند.
- تریلی ها معمولا طول کمتری نسبت به کمرشکن ها دارند.
- هر دو قابلیت جداسازی قسمت کفی بارگیر از قسمت تراکتور یا کابین را دارند. در نتیجه در موقعیت های مختلف و بر اساس بارهای مختلف می توان کفی بارگیر مناسبی را انتخاب و متصل کرد.