راه های کاهش مصرف سوخت خودرو های باری
بهمن ۲۴, ۱۴۰۲قبض باسکول چیست و چه کاربردی دارد؟
بهمن ۲۸, ۱۴۰۲در هر وسیله نقلیه ای ترمز یکی از اجزای مهم و حیاتی است و در صوت وجود مشکل در آن ممکن است حوادث ناگواری به بار بیاید به ویژه برای خودروهای باری، چرا که معمولا حامل بار هستند و کنترل خودرو های باری حامل بار بسیار سخت تر است. از طرفی اهمیت سلامت ترمز ها در جاده های پر پیچ و خم و شیب دار بیشتر هم هست چرا که هنگام پایین آمدن از جاده های دارای شیب تند، فشار زیادی روی ترمز ها می آید و اگر ترمز مشکلی داشته باشد با این فشار زیاد در سراشیبی کنترل خودرو باری از دست راننده خارج خواهد شد. در این لحظات است که آرزو می کنید که ای کاش یک ترمز دیگر هم بود که وقتی یکی کار نمی کرد دیگری خودرو شما را متوقف کند. در همین هیاهو ترمز کمکی دیگری به نام اینتاردر مانند یک فرشته نجات به دادتان می رسد. پس بیایید در ادامه با این فرشته نجات بیشتر آشنا شویم.
اینتاردر چیست؟
اینتاردر نیز مانند تاخوگراف و تلماتیک از دیگر ابزار های کاربردی در خودرو های باری است. در واقع اینتاردر یک سیستم ترمز کمکی سبک (حدود ۶۵ کیلو گرم) و کم حجم بوده و در کنار سیستم انتقال قدرت نصب میشود، فرآیند ترمز گیری را برای خودرو های باری ساده تر می کند و موجب کاهش ۹۰ درصدی فشار روی ترمز موتور می شود. در نتیجه طول عمر ترمز موتور بیشتر خواهد شد و هزینه های تعمیر و نگهداری آن نیز کمتر می شود. چرا که اینتاردر موجب کاهش تدریجی سرعت می شود در نتیجه کنترل خودرو باری و ترمز گرفتن راحت تر می شود.
آشنایی با ساختار و نحوه کار اینتاردر
در اینتاردر دو چرخ پره دار روی به روی هم قرار دارد و دو توربین، شامل یک روتور چرخان و یک استاتور ثابت نیز در آن به چشم می خورد. ترمز کمکی اینتاردر یک روتور چرخان پرسرعت و یک استاتور ساکن دارد. حال زمانی که اینتاردر شروع به کار می کند، یک پمپ هیدرولیکی، روغنی با چسبندگی بالا به درون اینتاردر فرستاده می شود سپس توربین روتور، سرعت جریان این روغن را به سرعت افزایش میدهد و روغن بعد از عبور از یک مسیر چرخشی، به سمت توربین استاتور میرود. حال نیروی توربین روتور، روغن را به میان پرههای استاتور میفرستد و استاتور نیز بلافاصله روغن را با تمام قدرت در خلاف جهت حرکت روتور حرکت میدهد.
با این کار یک گشتاور بازدارندهی بسیار قدرتمند جهت حرکت روتور را خنثی میکند. این گشتاور، ابتدا به محور انتقال قدرت و سپس به چرخها منتقل میشود و باعث تولید انرژی برای گرفتن ترمز میشود. در پایان روغن بعد از خروج از اینتاردر، نقش یک مبدل حرارتی را بازی می کند و انرژی حرارتی را به خود جذب میکند. حال اگر اینتاردر خاموش شود، پمپ هیدرولیکی، روغن را مستقیما به سمت مبدل حرارتی اینتاردر میفرستد و مانع رسیدن گیربکس به دمای حداکثری میشود، در نتیجه دمای روغن مقدار چشم گیری کم می شود.
در اینتاردر موقع استارت زدن، خنک کننده موتور سریعتر از روغن گیربکس گرم میشود و چرخه تبادل گرما برعکس میشود . در نتیجه روغن گیربکس سریعتر به دمای مناسب میرسد و سرعت عملکرد ترمز بیشتر می شود. حال بعد از رسیدن روغن گیربکس به دمای مناسب، چرخه دما به حالت طبیعی برمی گردد و روغن گیربکس، گرمای تولید شده توسط اینتاردر در هنگام ترمز گرفتن را به خنک کنندهی موتور برمی گرداند.
مزایای اینتاردر
- ترمز مداوم بدون سایش
- دامنه اثرگذاری بالا بین ۳۰ تا ۸۰ کیلومتر بر ساعت
- قدرت بالا
- کاش ۹۰ درصدی فشار از روی ترمز موتور
- افزایش ایمنی
- انتقال حرارت با سرعت بالا
- افزایش سرعت در فرایند گرفتن ترمز
- کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری ترمز موتور
- دقت بالا در ترمز گیری
کلام آخر
اکنون که با اینتاردر و مزایا و معایب آن آشنا شدید خوب است بدانید به طور کلی اینتاردر ها و ریتاردر ها برای ترمز گرفتن نیستند و تنها با کاهش تدریجی سرعت خودرو باری موجب کاهش فشار روی ترمز ها و افزایش کنترل می شوند. یعنی ابتدا اینتاردر را فعال می کنید سپس بعد از کاهش سرعت اقدام به استفاده از ترمز اصلی می کنید.