بارنامه چیست؟ چه ضرورت و کاربردی دارد؟ انواع آن کدام اند؟
مهر ۲۹, ۱۴۰۲نحوه استعلام کارت هوشمند رانندگان با کد ملی
آبان ۱, ۱۴۰۲پیش از الکترونیکی شدن عوارض آزادراهی، مجبور بودید برای تردد از تمام آزاد راه ها در صف های طولانی برای پرداخت عوارض منتظر بمانید تا نوبتتان شود و بتوانید مبلغ مشخصی را پرداخت کنید و حال اگر پول خرد نداشتید و دستگاه کارت خوان نیز مشکل داشت، باید منتظر می ماندید تا مسئول باجه باقی مانده پول را به شما برگرداند. اما با الکترونیکی شدن عوارض آزادراهی دیگر خبری از آن صف های طولانی نیست و شما می توانید در زمانی کوتاه عوارض آزادراهی را استعلام بگیرید و آن را پرداخت کنید. با این سامانه دیگر کسی تمایل به توقف در آزاد راه برای پرداخت عوارض به صورت نقدی یا با ککارتخوان را ندارد. اگر شما هم قصد پرداخت عوارض آزادراهی را به شکل الکترونیکی و آنلین داریدریا، اما نمی دانید که چطور باید این کار را انجام دهید، تا پایان این پست همراه ما باشید.
عوارض آزاد راهی چیست؟
با احداث آزادراه ها حوادث جاده ای به طور چشم گیری کاهش یافت و موجب صرفه جویی در زمان و سوخت نیز شد، چرا که در این آزادراه ها امکان رانندگی با سرعت بیشتر وجود دارد و به واسطه استاندارد بودن این آزادراه ها استهلاک ماشین ها نیز کمتر می شود. حال عوارض آزادراهی هزینه ای است که در ازای احداث، تعمیر و نگهداری از آزادراه ها از کاربران جاده دریافت میشود. این عوارض شامل تمام رانندگان وسایل نقلیه عمومی، شخصی و باری اعم از اتوبوس، مینی بوس، خودرو سواری، کامیون، تریلی، نیسان و غیره می شود.
این هزینه به طور معمول در تمامی کشورها دریافت می شود و مبلغ آن براساس سختی در احداث، ، تعمیر و نگهداری، مسافت و میزان تردد تعیین میشود. مدت زمان پرداخت عوارضی پس از عبور از آزادراهها حداکثر یک هفته است و در صورت عدم پرداخت عوارض تا یک هفته بعد از عبور از آزادراه ها شما مشمول جریم می شوید و مبلغ عوارض تا زمان پرداخت به صورت پلکانی افزایش مییابد. همچنین لازم به ذکر است که مبلغ عوارض آزادراهیبر اساس نوع خودرو متفاوت است و به دو صورت نقدی و الکترونیکی قابل پرداخت است. اگر در بزرگراه ها باجه عوارض وجود نداشته باشد، باید بعد از تردد از آزاد راه نسبت به پرداخت عوارض سریعا اقدام نمایید.
نحوه پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراه ها و اتوبان ها
هنگام تردد شما از بزرگراه ها، شماره پلاک و مشخصات خودرو شما توسط دوربین های ایستگاه عوارضی در سیستم ثبت می شود. در صورت عدم پرداخت عوارض آزادراهی پس از تردد، به مالک خودرو پیامک یادآوری توسط پلیس ارسال میشود. در صورت عدم پرداخت تا ۲۴ ساعت پس از تردد، برای بار دوم پیامکی به مالک خودرو جهت یادآوری ارسال خواهد شد. درصورت عدم اقدام به پرداخت تا ۴۸ ساعت پس از پیامک دوم، پیامک سوم از طرف پلیس ارسال میشود. پس از آن شما تا ۷۲ ساعت مهلت دارید عوارض آزادراهی را به صورت الکترونیکی یا آنلاین پرداخت کنید و اگر طی این مدت پرداخت انجام نشود، مشمول جریمه خواهید شد.
گاهی نیز به این دلیل که بسیاری از رانندگان با نحوه پرداخت عوارض الکترونیکی آشنا نیستند، نمی توانند عوارض را در زمان مقرر پرداخت کنند و مشمول جریمه های سنگین می شوند. از این رو در ادامه این مقاله نحوه پرداخت عوارض آزادراهی را با استفاده از اپلیکیشن کاربری آپ، به شما آموزش می دهیم. البته اپلیکیشن های زیادی در زمینه پرداخت عوارض آزادراهی وجوددارند که با استفاده از آن ها می توان در سریع ترین زمان عوارض آزادراهی خود را استعلام بگیرید و آن را پرداخت کنید. یکی مزیت های اپلیکیشن آپ این است که تنها یک بار شماره پلاک خودرو و مشخصات آن را به برنامه می دهید و بعد از آن، این مشخصات در برنامه ذخیره می شود و نیازی به ورود مجدد نیست.
آموزش پرداخت عوارض آزاراهی در اپلیکیشن آپ
برای این کار ابتدا اپلیکیشن آپ را از سایت آسان پرداخت متناسب با سیستم عامل خوم دانلود کنید، سپس آن را رو تلفن همراه خود نصب کنید. پس از اتمام نصب وارد محیط برنامه می شوید و شماره همراه خود را وارد می کنید. اکنون باید منتظر دریافت کد ورود باشید. پس از وارد کردن کد ورود پایمک شده وارد اپلیکیشن می شود. هنگامی که وارد اپلیکیشن می شوید در صفحه اصلی گزینه های مختلفی به چشم می خورد که از این بین شما باید وارد بخش همه خدمات شوید. در صفحه باز شده قسمت خدمات خودرو را پیدا کنید در این بخش نیز گزینه عوارض آزادراه را انتخاب کنید.
پس از ورود به بخش عوارض آزادراهی از شما خواسته می شود تا مشخصات خودروی خود را وارد نمایید. با انتخاب گزینه افزودن وسیله نقلیه، وارد صفحه مربوطه می شوید و اطلاعات را وارد می کنید. در این قسمت می توانید علاوه بر شماره پلاک خودروی خود، شماره پلاک افراد دیگر را نیز وارد کنید و برای آن ها استعلام عوارض آزادراهی را بگیرید.
اکنون پس از وارد کردن مشخصات خودروی مورد نظر، از قسمت کشویی پایین پلاک، نوع خودرو خود را مشخص کنید. سپس با انتخاب گزینه ثبت پلاک، پلاک خودرو خود را ثبت کنید. اکنون با انتخاب گزینه عوارض آزادراهی میزان بدهی شما قابل مشاهده خواهد بود. حال بعد از اطلاع از میزان بدهی می توانید با وصل شدن به درگاه پرداخت بانکی به راحتی پرداخت عوارض آزادراهی خود را از طریق کارت عابر بانکی یا کیف پول آپ پرداخت کنیدد. به همین سادگی و تنها با چند کلیک پرداخت عوارض الکترونیکی آزادراه برای خودروی شما انجام خواهد گرفت.
سوالات متداول
برای تشخیص تردد خودروها، یک دکل، یک دوربین، تجهیزات نگهداری و ارسال داده در نقاط مختلف هر آزادراه نصب شده است. که هنگام عبور خودرو از زیر دوربین، مشخصات خودرو شناسایی شناسایی می شود.
در آزادراههایی که خدمات پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراهی وجود دارد، شما نمی توانید عوارض خود را به صورت نقدی بپردازید و باید با یکی از روشهای پرداخت عوارض الکترونیکی اقدام به پرداخت آن کنید.
در ابتدا آزادراه تهران – ساوه، آزادراه تهران – قم، آزادراه کرج – قزوین، آزادراه قزوین – زنجان، آزادراه بندرعباس – بندر شهید رجایی و آزادراه ارومیه – تبریز می توانستند از این خدمات استفاده کنند اما هم اکنون تقریبا تمام آزادراههای در حال بهره برداری و در دست احداث، می توانند از این خدمات استفاده کنند.
این که پرداخت عوارض بر عهده چه کسی است به نوع قرارداد با مالک خودرو بستگی دارد. اما به طور کلی همه دیون، جرایم و خسارات احتمالی باید توسط مالک خودرو پرداخت شود.
شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی، شرکتهای احداث، نگهداری و بهرهبرداری آزادراه ها را موظف کرده است که از این افراد در سایر بخشهای شرکت استفاده شد شود. به علاوه با توسعه خدمات الکترونیکی عوارض، درآمد این افراد بیشتر هم شده و در بخش نگهداری تجهیزات الکترونیکی نیاز به نیرو همچنان احساس می شود.
خیر. این نرخ دقیقا همان نرخ عوارضی است که به صورت نقدی پیش از این پرداخت می شد، که این نرخ توسط وزیر راه و شهرسازی هر ساله به طور رسمی ابلاغ میشود.
راحتی بیشتر هنگام تردد در آزادراهها
مصرف سوخت کمتر
عدم نیاز به ایستادن در صفهای طولانی پرداخت عوارضی
استهلاک کمتر در نتیجه استفاده کمتر از ترمز و کلاچ
حفظ بهتر محیط زیست
کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری بزرگراه ها و کیفیت بالاتر آزادراهها حین رانندگی
امکان پرداخت عادلانه در آزادراهها بر اساس میزان استفاده از آن