آماده سازی کامیون برای فصل تابستان
اردیبهشت ۱۴, ۱۴۰۳آشنایی با کاربردی ترین اصطلاحات باربری
اردیبهشت ۱۸, ۱۴۰۳یکی از اقداماتی که باعث می شود فرایند حمل بار با نظم و دقت بیشتری انجام شود و جابجایی وسایل و تجهیزات مختلف با امنیت بالاتری صورت گیرد، داشتن یک چک لیست است. در مطالب گذشته چک لیست اسباب کشی کامل و جامعی را برای افرادی که قصد جابجایی اثاثیه منزل خود را دارند قرار دادیم. اما در این مطلب قصد داریم چک لیست کامل و جامع دیگری را تحت عنوان چک لیست حمل بار برای رانندگان و کارگران باربری ها ارائه دهیم تا امنیت بار به طور کامل تامین شود و چیزی از قلم نیافتند. معمولا رانندگان خودروی باربری باید این چک لیست را آماده کنند. به همراه داشتن این چک لیست و رعایت تک تک مواردی که در آن ذکر شده باعث می شود تا محموله به سلامت به مقصد برسد. در ادامه این مطلب با جزئیات چک لیست حمل بار بیشتر آشنا می شویم.
چک لیست حمل بار برای راننده
حمل بار از نقطه ای به نقطه ای دیگر یا از شهری به شهری دیگر می تواند پروسه ای سخت و زمانبر باشد. اما اگر این عملیات با برنامه ریزی انجام شود، طبیعتا جابجایی در زمانی کوتاه تر و به بهترین و ایمن ترین شکل ممکن انجام خواهد شد. بنابراین تهیه چک لیست حمل بار می تواند به شما به عنوان راننده در این پروسه کمک زیادی کند. این چک لیست تمام نکات ایمنی بار، راننده و ماشین حمل بار را در بر می گیرد.
وجود چنین چک لیستی از چنان اهمیتی برخوردار است که رانندگان خودروی های باربری برای هر محموله باید یک چک لیست مجزا داشته باشند و قبل از شروع پروسه بارگیری این چک لیست را برای اطمینان از سلامت خودروی باربری بررسی کنند. به کمک این چک لیست می توان از ایرادات احتمالی ماشین حمل بارمطلع شد و برای تعمیر آن به موقع اقدام کرد تا استهلاک ماشین به حداقل خود برسد و سلامت راننده و بار نیز تضمین شود. در ادامه چک لیست حمل بار برای راننده، صاحب بار و گیرنده را به طور کامل بررسی می کنیم. به طور خلاصه چک لیست حمل بار برای راننده به شرح زیر است:
- بررسی بند ها و تجهیزات مهار بار
- بررسی چادر کامیون
- به همراه داشتن تجهیزات مورد نیاز آماده سازی کامیون برای تابستان
- به همراه داشتن تجهیزات مورد نیاز آماده سازی کامیون برای زمستان مانند زنجیر چرخ، ضد یخ و غیره
- بررسی ضربه گیر ها
- بررسی لاستیک ها
- بررسی موتور
- بررسی چراغ ها
- اطلاع از زمان دقیق بارگیری و تحویل بار برای زمانبندی دقیق
- بررسی بار برای اطمینان ازمطابقت با وزن، تعداد و حجم بار ثبت شده در بارنامه
- بررسی وزن بار برای جلوگیری از اضافه بار به کمک توزین وزن از طریق مراکز باسکول
- بررسی ماهیت بار (بار در لیست بار های ممنوعه قرار دارد یا خیر) برای دریافت مجوز های مورد نیاز و جلوگیری از حمل بار غیر مجاز و جریمه شدن
- هماهنگی با کمک راننده یا شاگرد برای رانندگی در مسیر
- به همراه داشتن اقلام مورد نیاز برای رفع خواب آلودگی هنگام رانندگی
- چک کردن وضعیت مسیر حمل بار از جهت ترافیک و شرایط جوی برای مسیریابی بهتر و رساندن بار در سریع ترین زمان و در سلامت کامل
۱. بررسی بندها و تجهیزات مهار بار
هر محموله ای که قرار باشد با کامیون و دیگر خودروهای باربری جابجا شود، باید پیش از هر چیزی یک بسته بندی اصولی داشته باشد. اما تنها قرار دادن وسایل درون جعبه و کارتن های محکم نمی تواند ایمنی بار را حین جابجایی تضمین کند. از این رو کامیون های باربری به یک سری تجهیزات مهار بار مجهز می شوند تا بتوان بسته بندی های آماده شده را کاملا محکم درون کابین حمل بار خودرو ثابت کنند.
در چک لیست حمل بار، اولین چیزی که راننده باید آن را بررسی کند، سلامت بندهای مخصوص بستن باراست. در این خصوص یک سری نکات مهم وجود دارند که رانندگان عزیز باید به آن ها توجه داشته باشند. این نکات به شرح زیر هستند:
- هیچ آثاری از پارگی، ساییدگی یا آسیب دیدگی روی بندها نباید وجود داشته باشد.
- بندها باید از خاصیت کشسانی خوبی برخوردار باشند تا کل بار را به طور کامل در بر گیرند.
- بندها نباید بیش از اندازه در معرض نور خورشید قرار گیرند چرا که سبب پوسیدگی آن ها می شود. بنابراین باید قبل از استفاده از بندها از عدم پوسیدگی آن ها اطمینان حاصل کرد.
- بندها باید بافت سالمی داشته باشند و اثری از شکستگی، پیچ خوردگی، گره خوردگی و… در آن ها نباشد.
- زاویه بسته شدن بندها و زنجیر ها باید حتما کنترل شود.
- سیم بکسل ها در نزدیکی رابط ها نباید دچار خم شدگی شده باشند.
۲. بررسی چادر کامیون حمل بار
پس از قرار گرفتن محموله درون کابین حمل بار، در نهایت راننده با استفاده از یک چادر مناسب روی کل بار را پوشش می دهد. توجه داشته باشید که با توجه به نوع بار، چادر می تواند متفاوت باشد. در خصوص چادر نیز باید به موارد زیر توجه داشت:
- چادر باید به طور کاملا ایمن، محفظه بار را پوشش دهد. این پوشش نیز باید سرتاسری باشد و هیچ انحرافی در بخش های مختلف چادر مشاهده نشود.
- چادر نباید دچار پارگی، پوسیدگی یا زدگی باشد.
- برای اطمینان از عدم انحراف چادر و درست نصب شدن آن باید از افراد باتجربه و ماهر کمک گرفت.
- پس از نصب چادر باید اطمینان حاصل کرد که چراغ ها، پلاک و دیگر علائم هشدار دهنده روی کامیون کاملا مشخص باشند و چادر روی آن ها را نپوشانده باشد.
اشاره به این نکته خالی از لطف نیست که بدانید برخی از محموله ها در مقابل نور خورشید یا در برابر باد و باران مقاومت چندان زیادی ندارند. بنابراین باید حتما برای این سری وسایل از یک چادر مقاوم و مناسب استفاده کرد تا روی کل بار را به طور کامل بپوشاند. حال اگر برای بستن چادر، مهارت کافی ندارید می توانید از افراد با تجربه در این زمینه کمک بگیرید یا از طریق آموزش هایی که در اینترنت برای بستن چادر نیسان و دیگر ماشین های حمل بار وجود دارد برای انجام این کار کمک بگیرید.
۳. بررسی جداکننده ها و ضربه گیر ها
ضربه گیر ها و جدا کننده ها از مهم ترین تجهیزات ایمنی برای سلامت بار هستند که باید قبل از حرکت به سوی مقصد از قرار گیری درست آن ها در محل و سلامتشان اطمینان حاصل کنید. در چک لیست حمل بار باید به جدا کننده ها و سلامت آن ها نیز توجه داشت. از این رو باید موارد زیر را در مورد آن ها بررسی کرد.
- راننده باید حتما میزان مقاومت، پایداری و استحکام جدا کننده ها را بررسی کند و از سلامت آن ها اطمینان حاصل نماید.
- نباید هیچ گونه آثار شکستگی و شکاف در ضربه گیرها وجود داشته باشد.
۴. بررسی لاستیک ها
سلامت لاستیک ها نیز قطعا تاثیر زیادی در امنیت بار دارد. به همین دلیل در چک لیست حمل بار باید به طور ویژه از سالم بودن لاستیک ها و آج لاستیک ها اطمینان حاصل کرد. در این خصوص باید حتما باد لاستیک ها تنظیم شود. رانندگان عزیز باید حتما پیش از شروع بارگیری و آغاز سفر، تک تک لاستیک ها و حجم باد داخل آن ها و همچنین وضعیت آج لاستیک ها را چک کنند و همچنین از سلامت لاستیک زاپاس و تجهیزات تعویض لاستیک نیز اطمینان حاصل کنند تا در بین مسیر مشکلی از این بابت برای آن ها به وجود نیاید.
۵. بررسی موتور خودروی حمل بار
وسیله نقلیه ای که برای حمل بار مورد استفاده قرار می گیرد باید از هر نظر سالم باشد و قبل از شروع بارگیری کاملا سرویس دهی شود. یکی از مهم ترین اقداماتی که رانندگان خودروی باربری باید انجام دهند، بررسی موتور خودرو است. رانندگان باید از کیفیت روغن موتور و روان کار کردن آن اطمینان حاصل کنند و در صورت مشاهده هر گونه مشکلی باید فورا نسبت به تعمیر آن اقدام کنند.
۶. بررسی چراغ ها
مورد دیگری که در چک لیست حمل بار باید بررسی شود، ارزیابی چراغ های خودرو و اطمینان از سلامت آن ها است. ماشین های سنگین قرار است ساعت ها در جاده باشند و مسیرهای طولانی را در شب بپیمایند. بنابراین باید سیستم روشنایی آن ها بدون نقص باشد تا امنیت کامیون، راننده و محموله به این شکل تامین شود و از بروز تصادفات جاده ای نیز جلوگیری به عمل آید. تمامی چراغ ها باید قوی، سالم و پرنور باشند.
۷. بررسی تجهیزات وسیله نقلیه
کامیون و یا هر وسیله نقلیه دیگری که برای باربری استفاده می شود، دارای یک سری تجهیزات و بخش های مختلف است که این موارد نیز باید به طور دقیق بررسی شوند. رانندگان باید بررسی کنند که:
- آیا خودرو به تجهیزات ایمنی و ابزارآلات فنی مجهز است یا خیر؟
- آیا تجهیزات مهار بار به درستی کار می کنند؟
- در محور چرخ ها، درها و همچنین لایه های کناری اثری از انحراف یا خمیدگی وجود دارد یا خیر؟
- قفل و لولاهای کامیون به درستی چفت شده اند؟ (نباید هیچ اثری از جداشدگی در آن ها مشاهده شود.)
- در ریل های کناری خودرو خمیدگی وجود نداشته باشد
- و …
مهم ترین وظایف راننده در بارگیری
از مهم ترین وظایف راننده در زمان بارگیری می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- راننده باید اطلاعات دقیقی در مورد نوع محموله، وزن، حجم و میزان حساسیت آن داشته باشد.
- روش بارگیری درست محموله روی تریلی را بداند.
- راننده و همچنین افرادی که به عنوان نیروی کمکی در کنار او هستند، باید محل درستی روی تریلی برای خود داشته باشند و مطمئن شوند که در پروسه بارگیری مکانی که در آن قرار دارند امن و بی خطر است.
- هنگامی که عملیات بارگیری محموله به وسیله جرثقیل و یا لیفتراک انجام شد، اقدام به مهار کردن بار کنند.
چک لیست حمل بار صاحب بار
هنگام حمل بار نیز علاوه بر این که راننده باید یک چک لیست حمل بار برای اطمینان از سلامت بار تهیه کند، صاحب بار نیز باید یک چک لیست حمل بار مخصوص خود را داشته باشد از این رو ما در زیر یک چک لیست برای صاحبان بار قرار داده ایم که به شرح زیر است:
- به باربری اطلاعات دقیقی در خصوص، مبدا، مقصد، ارزش، وزن، حجم، ماهیت و حساسیت بار بدهید.
- از صحت و درستی اطلاعات در بارنامه و بیمه نامه مطمئن شوید.
- از جزئیات حمل بارتان مانند زمان بارگیری و تخلیه بار، میزان توقف در مسیر، زمان رسیدن بار به مقصد، مسیری که ماشین حمل بار قرار است طی کند، تجهیزات حمل بار و نوع ماشین حمل بار
- در خصوص هزینه های حمل بار، بارگیری، تخلیه بار، بسته بندی، ماشین حمل بار و کارگر با باربری به توافق برسید.
- بارتان را حتما بیمه کنید و پس از تحویل بار به باربری از آن ها رسید دریافت کنید.
- بررسی روند بارگیری و تخلیه بار
- یافتن باربری مطمئن، معتبر و مسئولیت پذیر، با پرسنل، رانندگان و کارگرانی حرفه ای و آموزش دیده
- بررسی بسته بندی بار
- تهیه لیست از وسایلی که تحویل باربری می دهید. در این خصوص نیز پیشنهاد می شود علاوه بر تهیه لیست، از هر یک از وسایل عکس نیز تهیه کنید.
چک لیست حمل بار برای گیرنده
در پایان نیز چک لیست حمل بار گیرنده را برایتان تهیه کرده ایم تا آخرین تکه پازل حمل بار را نیز تکمیل کرده باشیم. از این رو چک لیست حمل بار گیرنده به شرح زیر است:
- بررسی بار و اطمینان از سالم بودن آن
- کنترل وزن و محتوای بار
- نظارت بر فرایند تخلیه بار
- تحویل رسید دریافت بار به راننده